Van-e élet a fagyasztónkban?

2019. július. 07. Szöllősi Réka

A klímaváltozás egyre forróbb nyarak képében is megmutatja magát, az éghajlatváltozás kapcsán pedig sok szakértő azon az állásponton van, hogy pozitív hatása lenne annak, ha minél több ember átállna a nagyrészt növényi étrendre.

A hűtőszekrény – amely alig száz éve kezdett a háztartásokban elterjedni a világ gazdagabb felében – egyre fontosabb háztartási kellékünkké válik. Igaz, hogy áramot fogyasztunk vele, tehát hozzájárul a karbonlábnyomunk növekedéséhez, ugyanakkor hiányában sajnos órák alatt megromlanának és egészségünkre nézve veszélyessé válnának élelmiszereink.

Lány a fagyasztónáé

Ahhoz, hogy több zöldséget és gyümölcsöt együnk – ezzel is hozzájárulva a szakértők szerinti klímakatasztrófa megállításához –, ezeknek a terményeknek folyamatosan elérhetőeknek kell lenniük. A napi munka mellett legtöbbünknek nincs lehetősége és ideje arra, hogy kiskertben vagy teraszon termeljük meg ezeket, így egész évben sok és változatos zöldségnek és gyümölcsnek kell rendelkezésünkre állnia az üzletek polcain. Az eltarthatóság azonban még így is kérdés marad, erre kínál megoldást például a gyorsfagyasztás technológiája. S noha a gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártásának és fogyasztásának szintén van környezeti hatása, ugyanakkor ez a technológia hozzájárul a megtermelt zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatósági idejének meghosszabbításához, méghozzá azok vitamin és ásványianyag tartalma jórészének megőrzése mellett, ugyanakkor cukor és só hozzáadása nélkül.

Az alábbiakban összeszedtem néhány érdekességet és hasznos tudnivalót a hűtőszekrény háza tájáról.

1. A „sima” hűtőszekrénnyel ellentétben a fagyasztót kifejezetten érdemes jó szorosan megtölteni, mert így jobban működik a berendezés.

Fagyasztott élelmiszer

2. Ha a fagyasztó elromlik, vagy hosszabb áramkimaradás van, akkor nem kell megijedni: ha a készülék ajtaját csukva hagyod, úgy a benne található élelmiszerek nagy valószínűséggel egy napot kibírnak károsodás nélkül és biztonságosak maradnak. Azonban előfordulhat, hogy némelyik elkezd kiolvadni (megpuhul, levet ereszt), ezért érdemes az élelmiszereket egyesével ellenőrizni, és a kiolvadt termékeket a lehető leghamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni.

3. A fagyasztás úgy tartósítja az élelmiszereket, hogy megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését és lelassítja az élelmiszerek megromlását okozó enzimek aktivitását. A fagyasztás során a termékek víztartalma kristályokká szilárdul, így elérhetetlenné válik a mikroorganizmusok számára, ezért ez utóbbiak nem képesek növekedni. Ugyanakkor a mikroorganizmusok nagy többsége (az élősködők kivételével) élve marad a fagyasztás során, ezért az élelmiszereket nem csak a fagyasztás előtt, hanem a fagyasztást követően is az élelmiszerbiztonsági szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

A jég molekulái

4. A fagyasztás csak nagyon csekély mértékben van hatással az élelmiszerek tápanyag-tartalmára. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket a fagyasztás előtt blansírozzák (rövid időre forró vízbe mártják) annak érdekében, hogy inaktiválják azokat az enzimeket és élesztőgombákat, amelyek miatt még a fagyasztóban is megromlanának a termékek. Ez az eljárás a C-vitamin tartalom 15-20 százalékos csökkenésével jár. Ugyanakkor tudnod kell, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket tökéletesen érett állapotban, mindössze néhány órával a betakarítást követően lefagyasztják, ezért a gyorsfagyasztott termékek gyakran magasabb tápanyagtartalommal rendelkeznek, mint „friss” társaik. Ennek az a magyarázata, hogy a betakarítást követően sokszor napok telnek el addig, amíg a zöldségek és gyümölcsök a fogyasztók asztalára kerülhetnek és ez idő alatt a termények vitamin és ásványianyag tartalma fokozatosan csökken. A puha gyümölcsök és a zöldszínű zöldségek C-vitamin tartalma akár napi 15 százalékkal csökkenhet szobahőmérsékleten.

Fagyasztott málna

5. A húsok, halak vitamin- és ásványianyag-tartalma gyakorlatilag nem csökken a fagyasztás során, mert a fehérjére, az A- és D-vitaminra, valamint az ásványi anyagokra nincs hatással az eljárás. A kiolvasztás során ugyanakkor a vízben oldódó vitaminok és tápanyagok egy része elvész.

Hal

6. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem jó lefagyasztani. Ennek az az oka, hogy egyes élelmiszerekben (leveles saláták, gombák, lágy gyümölcsök) a fagyasztás során létrejövő jégkristályok átszakíthatják a sejtek membránját és noha a termék ettől még teljesen biztonságosan fogyasztható marad, az állaga mégis megváltozik, elveszíti jellegét.

S ha már nyár:

7. Tudtad-e, hogy vásárláskor érdemes a jégkrémeket legutoljára a kosárba tenni, a szállításkor hűtőtáskába tenni és otthon a lehető leghamarabb betenni a mélyhűtőbe? Ha kiolvad útközben a jégkrém, akkor visszafagyasztás után a jégkristályok kiválása miatt a krémes állag kásásabbá válik.

8. Tudtad-e, hogy a szigorú alapanyag-ellenőrzésnek, a zárt gyártási folyamatoknak és a higiéniának köszönhetően az előrecsomagolt fagylaltokban és jégkrémekben gyakorlatilag kizárt a szalmonellafertőzés?

Te mit gondolsz a gyorsfagyasztott élelmiszerekről? Szerinted mi a zöldségek és gyümölcsök tartósításának legjobb módszere?

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére