Adalékanyagok az élelmiszerekben – se velük, se nélkülük?

2020. augusztus. 26. Szöllősi Réka

Az élelmiszerek gyártása során felhasznált adalékanyagokra fogyasztóként szinte mindenki haragszik. Az élelmiszeripart ért vádak közül talán ez a szó hangzik el legtöbbször baráti beszélgetéseken és a médiában egyaránt.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek az  összetevőknek az alkalmazását leginkább a termékek biztonságos eltarthatósága és a mai fogyasztói igények kielégítése teszi szükségessé. Erről beszélgettünk legújabb podcast adásunkban dr. Szigeti Tamás élelmiszerbiztonsági szakértővel az nlc.hu Hello Food podcastjában. 

Tegyük a szívünkre a kezünket és gondoljuk át: mi megvennénk a csak néhány napig eltartható, barnás-szürke színű hústerméket, az összecsomósodott tejfölt, a levet eresztett sajtot? Valószínűleg nem sokan válaszolnánk egyértelmű és őszinte igennel erre a kérdésre…Az élelmiszerbiztonsági tényezőről pedig végképp hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sőt arról is, hogy adalékanyagok hiányában, a biztonság szavatolása érdekében csökkenne a termékek eltarthatósági ideje, emiatt a fenntartható választék is. Ezek logikus következményeként pedig biztosan emelkednének az árak és vélhetően nőne a keletkező élelmiszerhulladék mennyisége is.

Ugyanakkor azt ma már senki nem vitatja az élelmiszeriparban sem, hogy törekedni kell arra (és ezt egyébként jogszabály is előírja), hogy csak a lehető legszükségesebb mértékben kerüljenek felhasználásra adalékanyagok az élelmiszergyártás során. Ez azonban sosem mehet az élelmiszerbiztonság rovására és az árakat is muszáj olyan szinten tartani, hogy mindenki kellő választékban hozzájuthasson biztonságos és finom élelmiszerekhez.

Mindezek alapján már sejthető, hogy egy nagyon összetett kérdéskört ölel fel az adalékanyagok témája. Ezt jártuk körül következő podcast adásunkban. Beszélgetőtársunk ezúttal is dr. Szigeti Tamás, élelmiszerbiztonsági szakértő, a Wessling üzletfejlesztési igazgatója volt.

Az adás meghallgatható itt.

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére