A Hello Food programról

Beszéljünk a feldolgozott élelmiszerről!

Nap mint nap olvasunk és hallunk arról, milyen élelmiszereket kellene választanunk és messziről elkerülnünk, hogyan kellene helyesen étkeznünk. A témában megjelent cikkek, szakértőktől, véleményvezérektől és ismerősöktől, barátoktól érkező benyomások hatására keressük a menteset, az alternatívat, elhagyjuk a cukrot, elcsábulunk a bio termékekre. Határozott élményünk van a pálmaolajról, a csomagolási hulladékról, felkapjuk a fejünket a kettős mérce hallatára. Egyre tudatosabban vásárolunk. Vagy csak azt gondoljuk?

A Hello Food program célja, hogy ez a tudatosság valódi tudatosság legyen. Hogy segítsen eligazodni az élelmiszerekkel kapcsolatos, egymásnak sokszor teljesen ellentmondó, offline és online terjedő információk hálójában. Célja az is, hogy feloldja a feldolgozott élelmiszerekkel szemben kialakult bizonytalanságot, és a helyére bizalmat építsen – önmagunkkal szemben is. Mert tudunk helyesen dönteni. Vajon hányan olvassuk el a bolti élelmiszerek címkéit? Értjük a tartósítószerek szerepét, hatását, a gyártók jelzéseit és céljait? Ők tudják, hogy ma mi a fontos nekünk? Csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyeket feltettünk magunknak. És szeretnénk neked is feltenni.

A Hello Food program legfontosabb célja ezért az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. Megmutatjuk, hogyan működik ma az élelmiszeripar, milyen eszközök, módszerek állnak a gyártók rendelkezésére. Elmeséljük kik és milyen elvek mentén dolgoznak azon, hogy a legnagyobb biztonsággal és körültekintéssel jusson el egy termék az asztalodra. Cserébe a te véleményedre is kíváncsiak vagyunk. Miket és mi alapján vásárolsz? Milyen kérdéseid, fenntartásaid vannak a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban? Milyen területeken lenne a legnagyobb szükséged a kérdőjelek kiegyenesítésére? Beszélgessünk.

Hol? A Hello Food blogjában Szöllősi Réka, a FÉSZ kommunikációs és szakmai vezetője, élelmiszeripari szakértő osztja meg az őt, és szakértő vendégeit leginkább foglalkoztató témákkal kapcsolatos gondolatait. Facebook és Instagram oldalunkon rendszeresen inspirálódhatsz és megoszthatod saját gondolataidat is az élelmiszerekkel és azok feldolgozásával kapcsolatban. A FÉSZ weboldalán pedig a legfontosabb szakmai híreinket követheted.

És ez még csak a kezdet. Olvass, kérdezz, mondd el a véleményedet!

Várunk!

Állandó szakértőnk és szerzőnk

 

Szöllősi Réka

A FÉSZ kommunikációs és szakmai vezetője, 15 éve a szakmában dolgozó élelmiszeripari szakértő. Dolgozott agráriumra szakosodott szakfordítóként, uniós élelmiszeripari szabályozási témákon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársaként, a FAO Codex Alimentarius (Nemzetközi Élelmiszerkönyv) Magyar Nemzeti Bizottságának titkáraként és tagja volt több uniós bizottsági és tanácsi szakértői munkacsoportnak is. A felelős élelmiszergyártás iránti elkötelezettség és a tudatos vásárlásról és fogyasztásról szóló ismeretterjesztés édesanyaként is szívügye.

Szervezetünk

A Felelős Élelmiszergyártok Szövetsége, (FÉSZ) korábban Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) egy közel 500, élelmiszerfeldolgozó kis- és nagyvállalatot összefogó szakmai-érdekvédelmi szervezet. A FÉSZ az ágazati versenyképesség javítása és a hazai élelmiszerek bolti arányának növelése mellett a társadalomért, környezetért és nemzetgazdaságért való felelős vállalati viselkedést támogatja. Ennek keretében indította el fogyasztói tájékozottság növelését célzó Hello Food programot is.  A szervezet hitvallása szerint a XXI. században a legfontosabb kérdés, hogy az élelmiszergyártók a vállalkozások méretüktől és tulajdonosi szerkezetüktől függetlenül felelősen, fenntarthatóan működnek-e, illetve minden esetben a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva értéket teremtenek-e a hazai fogyasztók és a hazai gazdaság számára.

Kampányaink

Hajlandóak vagyunk többet költeni a minőségibb élelmiszerre? Előnyben részesítjük a hazait, a kistermelőit, a környezettudatos csomagolásút? A tartósítószerektől vagy a cukortól tartunk jobban a feldolgozott élelmiszerekben? Egyáltalán: milyennek kell lennie egy élelmiszernek, hogy azt mondjuk, ezt megveszem!? Mi megkérdeztük, ti válaszoltatok.

A kutatásunk eredménye egyértelműen rámutatott, mit gondoltok a feldolgozott élelmiszerekről, miért és miben vagytok bizonytalanok, hol igényeltek nagyobb átláthatóságot, mélyebb tudást, iránymutatást. Most újra rajtunk a sor, hogy a közel 1500 kitöltés alapján megválaszoljuk a ti kérdéseiteket.

Elérhetőségek

Telefonszám +36 1 889 61 59
Cím 1034 Budapest, Bécsi út 126-128.
Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére