A jó kenyér nyomában

2020. augusztus. 13. Szöllősi Réka

Kenyeret szinte mindenki eszik, a kenyérről mindenkinek van véleménye, sőt, augusztusban meg is ünnepeljük az új kenyeret. Emellett sokan úgy gondolják, hogy az emberiség történetének egyik legfontosabb felfedezése volt a kovász.

Tény, hogy a kenyér kétségtelenül az egyik legfontosabb élelmiszer a magyar táplálkozási kultúrában. Erről nem csak a hozzá kapcsolódó közmondásaink nagy száma tanúskodik, hanem az utóbbi években a sajtóban és a közösségi médiában a kézműves kontra ipari előállítású kenyér kapcsán fellángolt viták is.

Ez utóbbiak középpontjában – tévesen – a kovász áll. Pedig nem a kovász a lényeg – mert anélkül nem lehet igazi kenyeret sütni – hanem a technológia, no meg pár millió ízmolekula.

A kenyér-előállításról nem csak e félreértés tisztázása miatt érdemes és fontos beszélgetni, hanem nagyon jó példa annak szemléltetéséhez is, hogy miért nem egymás ellen versenyez a XXI. században a kézműves és az ipari élelmiszer-előállítás.

Legújabb podcast adásunkban többek között annak jártunk utána dr. Oláh András sütőipari szakértőnk segítségével, hogy mikor és miért alakult ki ellentét az ipari és a kézműves pékek között, miért van olyan sok kézműves pékség Párizsban, miért értelmetlen haragudni az élesztőre, mi az a vadkovász és miért olyan drágák a kézműves kenyerek.

Az adás meghallgatható az nlc.hu odalán és a spotify-on.

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére