Nők az élelmiszeriparban: egy konzervüzem vezetőjének kihívásai a járvány idején

2020. május. 15. Szöllősi Réka

A járványhelyzet különösen nagy kihívások elé állította a dolgozó édesanyákat.  Az élelmiszeriparban nem állhatott le most sem a termelés, a gyárban bizony ott kell lenni személyesen a gyártósorok mellett. A tartós élelmiszerek, így különösen a zöldség-konzervek iránt pedig a szokottnál is nagyobb a kereslet abban az időszakban, amikor mi vásárlók igyekszünk a lehető legritkábban bevásárolni menni. Következő beszélgetőtársunk Zahola-Pollák Vanda, a Magyarországon 20 éve jelenlévő és három gyárban 1000 főt foglalkoztató francia családi vállalkozás, a Bonduelle békéscsabai gyáregységének vezetője.

Emberileg miként élted meg az elmúlt heteket?

Sok kihívás ért egyszerre az elmúlt időszakban, szakmai és személyes oldalról – élelmiszergyártóként, vállalatvezetőként és családanyaként egyaránt. A vállalatnál alkalmazkodunk a megváltozott vevői igényekhez és minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy a munkavállalóinkat a lehető legjobban védjük, emellett el kell érnünk, hogy tudjuk termelni és szállítani a boltokba. A családban a szokásos, mindig is nagyra értékelt nagyszülői segítség nélkül (értük is aggódva) a férjemmel el kell látnom két gyermek felügyeletét, segítenem az eligazodást és a teljesítést a digitális oktatásban, valamint persze vezetni a háztartást is, hiszen most minden étkezést otthon kell biztosítani. Szóval tervezek, szervezek, ellenőrzök, valóságos problémákat oldok meg, virtuálisan meetingelek, főzök, kémia feladatot nézek át, játszom és persze néha alszom. Ez nem egyszerű. De felértékelődtek az emberi kapcsolatok, szakmaiak és személyesek egyaránt és ez jó. Jó érzés az is, hogy egy olyan iparágban dolgozom, ami segít és biztonságot jelent az embereknek.

Milyen közvetlen hatása a válsághelyzetnek a vállalat működésére? 

Az emberek étkezési szokásai megváltoztak, a közösségi étkezések helyét átvette az otthoni főzés, és ehhez nekünk is alkalmazkodni kell, méghozzá soha nem látott sebességgel. A konzervekre ugyan magas az igény, de a food service, ami az éttermeket látja el, most munka nélkül maradt. Ezek a gyors változások nagyon sok munkával járnak. Mindenki kikerült a komfortzónájából valamilyen szempontból, ez alkalmazkodást, türelmet kíván. De profitálhatunk is ebből:  olyan dolgokat valósítunk most meg, amire nem gondoltuk, hogy lehetséges, amellett, hogy sok helyen digitális eszközökre álltunk át. Sokat dolgozunk és sokat változtatunk a vevők és fogyasztók ellátása érdekében. A Bonduelle 14000 dolgozója – köztük a magyarországiak is – dolgozik azon, hogy ebben a helyzetben is a világon mindenki egészséges, biztonságos, növényi alapú ételt fogyaszthasson a vállalat küldetésével összhangban, ami most fontosabb, mint bármikor.  Ez növelt műszakokat, túlórát, különleges higiéniai és biztonsági intézkedéseket jelent, miközben az állandó változásokhoz való alkalmazkodás is sok energiát kíván.

Milyen a dolgozók hangulata? 

A kollégák tisztában vannak azzal a szerepükkel, hogy el kell látni az embereket biztonságos és finom élelemmel. Ez a fontosságtudat segít minket abban, hogy a nehezített körülmények ellenére is elkötelezetten dolgozzunk. Összességében jó a hangulatunk, biztonságban érezzük magunkat a vállalati intézkedések miatt és szerencsére nincs beteg kollégánk. Persze nem könnyű az újabb és újabb korlátozások mellett magas szintű munkát végezni, a szokásos munkamódszerek helyett újakat találni. De jól esik, amikor konzerv adománnyal tudunk segíteni pl. a Szt. László Kórház egészségügyi dolgozóinak, hogy a legnagyobb hajtásban is egyszerűbben jussanak egészséges ételekhez.

Hogyan segítetek a dolgozóknak? 

A legfőbb prioritásunk a munkavállalók és családjaik egészségének védelme. Szerencsére elég védőeszközünk van, a maszkok, kézkrém és állandó fertőtlenítés mellett ajándék gyümölccsel, gyümölcslével, vitaminnal is segítjük a kollégák immunrendszerét. Néhány kollégánk, akiknek a gyermekük felügyeletét kell biztosítani, tud otthonról dolgozni. Kedvezményes meleg étkezési lehetőséget biztosítunk és on-line orvosi szolgáltatások valamint pszichológus is a kollégák rendelkezésére áll a fizikális és mentális egészség megőrzése érdekében. Valamint a krízis időszakára egy rendkívüli bónusszal is megköszönjük a munkavállalók elkötelezett munkáját.

Melyek céges szinten a jelenlegi legnagyobb kihívások?  

A fentiek mellett az alkalmazkodás a megváltozott piaci igényekhez. Mindig is a magas minőségi követelmények domináltak a termelésben Bonduelle-nél, most még inkább fontos az élelmiszerbiztonság. Sokat teszünk az értéklánc fenntartásáért, mert a mezőgazdasági termelők, a fuvarozók és a kiskereskedelmi partnerek is elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy ellássuk élelemmel a lakosságot.

Szerinted milyen tanulsága van ennek a járványnak a társadalom számára az élelmezés- és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban?  

Az első, hogy az élelmiszeripari ellátási lánc működik és képes gyorsan alkalmazkodni. Sokszor az emberek nem is gondolnak arra, hogy az a mindennapi tevékenység, ahogy biztonságos élelemhez jutnak, hány ember munkáját igényli. Ha fel kell sorolni a jövőnket meghatározó, innovatív, gyorsan alkalmazkodó, a jólétünket és fejlődésünket meghatározó ágazatokat, az élelmiszeripar nem biztos, hogy eszünkbe jut, miközben most látható, hogy meghatározó szerepe van az egészséges életmód, a kényelem és a környezetvédelem szempontjából ma is. Ebben a helyzetben azonban, ahogy sok minden, bízom benne, hogy ez a megítélés is a helyére kerül. Az élelmiszergyártás fontos, fontosak a helyi kistermelők és fontosak a nagyvállalatok. De persze a legfőbb tanulság: mindig legyen otthon zöldségkonzerv:)

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére