11 + 1 érdekesség a mikuláscsokikról

2019. december. 06. Szöllősi Réka

Nálatok is járt ma a Mikulás? Az utóbbi napokban mindannyian találkoztunk az irodai asztalunkon meglepetésként hagyott, a kifényesített csizmánkban kibontásra váró, vagy a boltok polcain sorakozó csokimikulásokkal. De vajon a világ hány országában kapnak még a gyerekek magyar gyárakban csomagolt édességet decemberben? A cseh vagy a holland gyerekek más ízű és formájú csokimikulást majszolnak? Hány tonna termék készül összesen és vajon beolvasztják a meg nem vásárolt darabokat?

 1. Mi magyarok évente mintegy 4 milliárd forintot költünk mikulásnapi édességekre.
 2. Ez súlyban kifejezve csaknem 700 tonna termék, amiből a Mikulás figurák mennyisége 435 tonnát tesz ki. Ez több mint 8 millió darab értékesítésre kerülő figurát jelent.
 3. A legtöbb csokimikulás ma már valódi, minőségi tejcsokoládéból készül, nagyrészt Magyarországon.
 4. Többségük – az igazi Mikuláshoz hasonlóan – itthon is északról érkezik 😊: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Diósgyőrből.
 5. A figurák gyártása kora tavasztól késő őszig zajlik, és egy részüket még ma is kézzel csomagolják, mert formájuk miatt a gépek nem boldogulnak velük. Ezek közé tartozik például a hóember forma.
 6. A kézi csomagolást végző magyar szakemberek közül többen akár negyven éve gyakorolják ezt a nagy precizitást és türelmet megkívánó mesterséget és alig néhány másodperc alatt csomagolnak be egy-egy figurát.
 7. A szezonban a boltokból el nem fogyott termékek nem kerülnek vissza a gyártóhoz és nem születnek újjá „átcsomagolt” formában. A kereskedelemben maradnak és az új év elején, csökkentett áron tovább forgalmazzák őket az üzletekben.
 8. A világ több, mint húsz országában kapnak a gyerekek magyar csokimikulást, beleértve a csokoládé-nagyhatalomnak számító Svájcot és Belgiumot is.
 9. Az egyes országok lakosságának ízlésvilága mikuláscsoki dolgában is eltér: a németek mostanság a mentolos csokoládét kedvelik leginkább, az angoloknál pedig a fehércsokis a kedvenc.
 10. Nem csak ízben, de a külső megjelenésben is akadnak eltérések a különböző nemzetek hagyományai között. Csomagolás, illetve forma szempontjából a legtöbb országban a hagyományos Mikulás figura és a télhez kapcsolódó karakterek a jellemzők (pl. pingvin, hóember, rénszarvas), a cseheknél azonban a helyi szokásokból adódóan Szent Miklós püspök alakja jelenik meg a figurákon, Hollandiában pedig a szintén püspöki süveget viselő „Sinterklaas” érkezik a hagyományok szerint, ezért ábrázolják őt az édességek is.
 11. A mikulásnapi figurák esetében (is) érdemes betartanunk azt az aranyszabályt, hogy legyen bármilyen kecsegtető is az ára egy utcán vagy vásárban árult terméknek, csak olyan helyen vásároljunk, ahol a kereskedő számlát ad és hitelt érdemlően be tudja mutatni az áru eredetét, minőségi probléma esetén pedig vissza is veszi a terméket!

+ 1  Nem kell egyszerre megenni az egész csokit😊! A Mikulás-figurák több méretben készülnek, és sok termék talpán található egy kis ábra, amely megmutatja, hogy a csokit hány adagban érdemes elfogyasztani ahhoz, hogy beilleszthető legyen az egészséges étrendbe.

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére