Mit tanultunk a járvány alatt a fenntartható élelmiszertermelésről?

2020. május. 29. Szöllősi Réka

Az nlc-n megjelenő legújabb podcastunkban még a járvány kitörése előtt vizionáltunk arról, mi kerülhet az ebédlőasztalunkra 30 év múlva, és hogy a manapság népszerű fenntarthatósági törekvések, például a húsevés elhagyása jelenthet-e valódi megoldást földünk védelmében.

A koronavírus mint oly sok minden másban, ezen a területen is fordulópontot hozott abban, hogyan gondolkodunk az élelmiszerellátási rendszerekről és élelmiszerfogyasztási szokásokról.

A járvány kezdetén sokan életünkben először szembesültük áruhiánnyal és kezdtünk el komolyabban foglalkozni az élelmiszerek eltarthatóságával és az élelmiszer-biztonsággal.

Az elmúlt időszakban kevés szó esett a csomagolásmentességről és az adalékanyagokról. A boltokban mindeközben erősen lecsökkent a csomagolatlan élelmiszerek iránti kereslet, hiszen a higiénia és a biztonság iránti vágyunk „mindent vitt”.

Ugyanakkor hirtelen felértékelődött az eltarthatóság, így több tartós élelmiszert vásároltunk, mert a célunk az volt – és a járványügyi hatóságok is arra kértek minket – hogy minél ritkábban járjunk bevásárolni.

Bezártak a piacok, ugyanakkor az online kereskedelem új szektorokban kezdett el hódítani: bár még a zöldség-gyümölcs szezon elején jártunk, sokan igyekeztek helyi vállalkozásoktól, az interneten keresztül, házhozszállítással beszerezni ezeket a termékeket. Vagyis: jött valami, ami gyorsan felülírta eddigi, berögzültnek hitt szokásainkat az élelmiszerbeszerzésünk és fogyasztásunk terén (is).

A járvány levonulásával a társadalom máris – legalább –   két részre látszik szakadni abban a kérdésben, hogy az élet visszaáll(jon)-e a régi kerékvágásba, vagy hozzunk létre egy újfajta valóságot. Az élelmiszer-ellátási rendszerrel kapcsolatban pedig az elkövetkező hónapokban és években bizonyára világszerte egyre intenzívebb gondolkodás kezdődik majd arról, hogy milyen tanulságokkal szolgál a világjárvány.

Most az lesz a tudomány, a gazdasági szereplők, a politika és a fogyasztók közös feladata, hogy észre vegyék, milyen pontosan felhívta a figyelmet a járvány a fenntartható élelmiszertermelés megvalósíthatóságának összetettségére és bonyolultságára.

Hallgassátok meg az nlc oldalán Kun Ádám ökológussal és a FÉSZ szakértőivel, Éder Tamással és Szöllősi Rékával készült beszélgetést, Krizsó Szilvia vezetésével!

 

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére