Meggyőződésem, hogy a pálmaolaj csak rosszkor volt rossz helyen. Úgy is fogalmazhatnék, hogy szerencsétlenségére pont fordítva járt, mint a mókus, aki gonosz, de jó a PR-ja. 🙂 Nézzük meg közelebbről, miért lett ennyire népszerű és hogy került pillanatok alatt a minden rosszat megtestesítő gonosz kellemetlen szerepébe.
Nekem az az elméletem, hogy a pálmaolajhoz kapcsolódó, elutasító társadalmi reakció végső soron lehet, hogy nem más, mint a fogyasztói társadalommal szemben tudat alatt fennálló frusztrációink kicsatornázása.
Hogy jutottunk idáig?
Ilyenek vagyunk mi, emberek: elvont szabályok, összetett eszmék helyett inkább könnyen megragadható, konkrét dolgok ellen tudjuk és szeretjük kifejezni ellenérzéseinket.
Kezdjük a nagy képpel.
A Föld olyan, mint egy gigantikus hangyaboly: felfoghatatlan mennyiségű alapanyag, árucikk utazik keresztül-kasul a világban a nap minden percében szárazon, vízen és levegőben. Közben többször gazdát cserélnek, óriási elosztóközpontokban és hűtőkamrákban várakoznak, végül feldolgozásra, majd készáruként tovább szállításra kerülnek ismét a szélrózsa összes irányába.
A mi kosarunkba kerülő árucikkek jelentős része e nagyon komplex, sokszereplős és időigényes „áramlás” eredménye.
De hogy jön ez a pálmaolajhoz?
Úgy, hogy a pálmaolaj pechére ezen komplex rendszer minden elvárásának megfelel; népszerűségét és elterjedtségét is pont ennek köszönheti.
Ez azt jelenti, hogy a pálmaolajnak jelenleg nincs reális helyettesítője: egyszerűen nincs a Földön olyan olajnövény, ami kellő mennyiségben fedezné közel 8 milliárd ember jelenleg pálmaolajból kielégített zsiradék szükségletét.
A pálmaolaj egy olyan zsiradék-féleség, amely – a többi növényi zsiradékkal ellentétben – nem könnyen avasodik, semleges ízű, a minőségét sokáig megőrzi és emiatt jól bírja mind a szállítást, mind a raktározást, feldolgozatlan formában és összetevőként is.
Az alapanyag e tulajdonságának köszönhető elsősorban az, hogy a hazánkban 2013 óta létező, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának korlátozása céljából megalkotott jogszabály nyomán a hazai előállítók áttértek a pálmaolaj alkalmazására minden olyan termékben, amely szilárd halmazállapotú zsiradék felhasználását teszi szükségessé.
Ismét egy konyhai példával élve: minden háziasszony tudja, hogy például a sütemények esetében az olaj és a vaj nem csereszabatos a receptekben, pláne nem ott, ahol szilárd halmazállapot elérése cél.
Adva van tehát egy alapanyag, amely:
Akkor mi a probléma?
Mi európai fogyasztók rendszerint ezen a ponton kapcsolódunk be a történetbe: azt olvassuk az interneten, hogy a pálmaolaj termesztése miatt irtják ki Ázsia szigetországaiban az esőerdőket, pusztulnak el a dzsungel állatai és zsákmányolnak ki gyerekmunkásokat a multik igényeit kielégítve a helyi vállalkozók.
Csakhogy, a túlnépesedésből adódó túlfogyasztás miatt gyakorlatilag bármely nagy mennyiségben termesztett élelmiszernövényt ki lehetne ragadni, mint a környezetet megváltoztató, a természetes élőhelyeket és fajokat visszaszorító monokultúrákat, ideértve például a gabonaféléket, kukoricát, szóját is.
Sokszor ezek jelenlegi termőterületei is erdőségek helyén jöttek létre.
Az a helyzet, hogy a pálmaolaj minden más alternatívája (például kókuszzsír, kakaóvaj, repce, szója, napraforgó) nagyobb területet és nagyobb erőforrásokat igényel, ami az olajpálma helyettesítése esetén nagyobb környezetromboláshoz vezethet.
Tehát a pálmaolaj – kis képzavarral élve – csak a jéghegy csúcsa és még számtalan mezőgazdasági alapanyagra ráfogható, hogy „környezetkárosító”.
Hasonlóan heves és eldönthetetlen viták zajlanak a hús és a tejtermelés környezeti hatásai kapcsán. De végső soron mindig oda lyukadunk ki, hogy valamivel táplálni kell a Föld egyre növekvő népességét és a természeti és kulturális körülmények sokszínűsége miatt egyszerűen lehetetlen a bejegyzés elején felvillantott komplex rendszert megváltoztatni egy-két tényező lecserélésével.
Mi a megoldás?
Azt látjuk, hogy az élelmiszerek előállítása során egyre nagyobb igény mutatkozik fogyasztói oldalról a szociális, gazdasági és környezeti hatásokat egyaránt figyelembe vevő, tehát fenntartható alapanyagok alkalmazása iránt. A mai tudásunkkal azt kell mondani, hogy a túlnépesedési és túlfogyasztási problémák egyidejű megoldásához valahol errefelé vezethet majd az út.
A pálmaolaj termelő országokban gyakorlatilag mára az egyetlen megélhetési lehetősége a mezőgazdasági termeléssel foglalkozóknak.
Köztük rengeteg a családi kisgazdaság. Nekik és a világ fogyasztóinak is az az érdekük, hogy a termelés és a kereskedelem is mindenféle szempontból ellenőrzött körülmények között történjen. Ennek legmegfelelőbb módja a helyi kormányok támogatása ennek megvalósításában.
Fogyasztóként tehát ne valamely alapanyagban lássuk az ördögöt, hanem barátkozzunk az igazolhatóan fenntartható termelésből származó alapanyagok, köztük az ún. RSPO pálmaolaj jelenlétével az élelmiszereinkben: ezzel a kifejezéssel a csomagolásokon is egyre gyakrabban találkozhatunk.
Emellett legyünk tudatosak és tájékozódjunk a témában a hangzatos szalagcímeken túl is. Törekedjünk arra, hogy saját életmódunkat és étrendünket tegyük mindinkább fenntarthatóvá, erről bővebben a fenntarthatóságról szóló bejegyzésünkben olvashatsz.