9 ropogós érdekesség, amit nem tudtál a chipsről

2019. december. 03. Szöllősi Réka

Vajon hogyan találták fel a chipset? Van-e benne tartósítószer? És a magyarok fogyasztják-e belőle a legnagyobb mennyiséget? Legutóbbi blogbejegyzésünkben a sófogyasztás kérdéseit jártuk körbe: kiderült, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb sót és az is, hogyan tudjuk bevitelét optimalizálni. Fényt derítettünk arra is, hogy nem a sós rágcsák okolhatóak a túlzott sóbevitelért. Ezúttal pedig ismerjük meg jobban az eddig tévesen a legsósabb élelmiszerként megbélyegzett chipset!

  1. Mennyi só van a chipsben? – A magyar lakosság sóbevitelének kb. 0,15%-a származik burgonyachipsből.
  2. Sok chipset eszünk? – Az egy főre eső éves burgonyachips fogyasztás Magyarországon 2019-ben 72 dekagramm, az USA-ban pedig kb. 8 kg. Egy magyar ember éves chipsfogyasztása elférne egyetlen nagytányéron.
  3. Mi az a chips-burgonya? – Burgonyachipset különleges burgonyafajtákból lehet készíteni. Ezeknek magas a rosttartalma és viszonylag alacsony a cukor, illetve keményítő tartalmuk. A magas rost-tartalom azért szükséges, hogy a vékony chips-szelet egyben maradjon, a kevés keményítő/cukor pedig ahhoz, hogy a sütés során ne barnuljon meg a szelet.Chips egy tálban felülnézetből
  4. A burgonyachips porból készül? – Nem. A chips vékonyra szeletelt és olajban kisütött burgonya. Ugyanakkor valóban léteznek olyan sós snack termékek, amelyek porrá őrölt és szárított burgonyából készülnek, keményítő hozzáadásával, de ezeket nem tekintjük klasszikus burgonyachipsnek.
  5. Hol fogyasztják a legtöbb burgonyachipset? – Európában a Benelux és a skandináv régióban chipseznek a legtöbbet. A lista élén pedig időnként a hollandok, máskor a norvégok tanyáznak 3 kg/év/fő körüli fogyasztással. Az USA-ban a legmagasabb a chips-fogyasztás a világon (8 kg / év).
  6. A chipsben sok a só? – Nem. Az átlagos sótartalma 0,8%-1,4% és számos, gyakrabban fogyasztott élelmiszernek ennél magasabb a sótartalma. Pl. nagyjából 1,5 százaléknyi a kenyér, 2%-nyi a szalámi, 2,5% a virsli sótartalma.Chipset evő sárga ruhás lány
  7. Akkor miért érezzük sósnak? – Mert a teljes sótartalma a termék felületén van, ráadásul a sós ízt felerősítő olajban oldva.
  8. Van benne tartósítószer? – Nincs, mert szinte az összes nedvesség távozik belőle a sütéskor, a száraz környezetet pedig nem kedvelik az olyan baktériumok vagy gombák, amelyek ellen más élelmiszerek esetében tartósítószereket kell alkalmazni.
  9. Hogyan született meg a chips? – Véletlenül pontosan ismerjük a chips születésnapját: 1853. augusztus 24. Ezen a napon az USA-beli New York állam egyik éttermében egy vendég túl vastagnak találta a feltálalt sültburgonyát, amit a dühös szakács több próbálkozás után végül a lehető legvékonyabbra szelt fel, és amely ebben a formában, ropogósra sülve végre elnyerte a vendég tetszését.

Ha eddig is szerettük ezt a sós, egyre bővülő ízválasztékban kapható nassolnivalót, akkor továbbra is nyugodtan fogyaszthatjuk – természetesen ezt is mértékkel, ahogyan minden más terméket – hiszen hasonlóan a többi, boltok polcain található élelmiszerhez, ez is fokozott ellenőrzés útján kerül oda. Az pedig, hogy a saját ellenőrzési metódusunk alapján a sós, sajtos vagy tejfölös ízlik jobban, már abszolút rajtunk áll!

 

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére