Cukor, cukor, cukor

2019. június. 27. Szöllősi Réka

Munkám során sokat foglalkozom az élelmiszeripar felé megfogalmazódó fogyasztói elvárásokkal, technológiai kötöttségekkel és jogszabályi előírásokkal.

Ha visszatekintek az elmúlt tíz évre, akkor azt látom, hogy amíg tíz évvel ezelőtt a sótartalom izgatott mindenkit, öt éve a különféle olajok és zsírok voltak terítéken, az elmúlt három év kétségkívül a cukor bűvöletében telt el. Elvégre a cukor az új zsír!

A most következő bejegyzésekben körüljárjuk a cukor témakörét, a történelmi időktől elkezdve eljutunk majd az élelmiszerek hozzáadott cukortartalma csökkentésének lehetőségeihez.

Nézzünk akkor először egy kis édes íz- és cukortörténelmet!

10 + 1 érdekesség a cukor történetéből

1. Mi fogyasztók általában nem vagyunk tisztában azzal a ténnyel, hogy az édes íz kedvelése és a keserűtől való ódzkodás már a születéskor is jelenlévő, ösztönös emberi tulajdonság.

2. Feltételezések szerint az édes íz iránti preferencia evolúciós túlélési mechanizmus lehet, amely biztosítja a tejcukor-tartalma miatt enyhén édes anyatej elfogadását. A keserű íz kerülése pedig azért volt szükséges, mert a természetben található mérgező növények, bogyók rendszerint keserű ízűek. Az édes íz preferálása tehát egyenesen életmentő lehetett az ősemberek gyermekei számára.

3. A cukor az egyik legrégebben dokumentált árucikk és volt idő, amikor annyira értékesnek számított, hogy cukor-széfekben őrizték.

Különböző cukorfajták tányérokban

4. Az időszámításunk előtt 8000 és időszámításunk szerinti 600 közötti időszakra tehető a cukornád-termesztés technikáinak elterjedése dél-kelet Ázsiában, Kínában és Indiában.

5. Az időszámításunk kezdete körüli évszázadokban már találtak olyan görög és római civilizációhoz kötődő orvosi feljegyzéseket, melyekben a kristálycukrot emésztési problémákra és gyomorpanaszokra ajánlották.

6. 600 körül a Földközi-tenger térségébe is eljutottak a finomítási technikák perzsa közvetítéssel. 800 és 900 között már nagy területeken folyt a cukornád termesztése Dél-Európában is, elsősorban Szicíliában és Spanyolországban. 1500 tájékán a portugálok vitték magukkal a cukornád-termesztést Dél-Amerikába.

Traktor viszi a cukrot

7. Az 1700-as évekre a cukor rendkívül népszerű árucikk lett, az európai import 20 százalékát tette ki.

8. 1747-ben egy Andreas Marggraf nevű német kémikus azonosította a cukor molekuláját a cukorrépában is.

9. Magyarországon a XVII. század elején a nádcukor (vagy ahogy akkoriban hívták, a nádméz) még igen drága gyarmatárunak számított, félkilónyi cukor ára két-három napi munkabérrel volt egyenlő.

10. Hazánkban a répacukor elterjedéséig az ételek-italok édesítésére sokkal inkább a mézet használták, a gyümölcsök tartósításának leggyakoribb módja pedig az aszalás volt. A gyümölcsöknek mézben, cukorszirupban, szeszben való eltevése az úri háztartások szintjén volt csak ismeretes.

+1 A gyógyszertárak a XVII. század végéig betöltötték a cukrászda szerepét is és a gyógyszerészek szállították a nagy udvartartások részére a cukrot, valamint a belőle készített csemegéket. A cukor Magyarországon először a gyógyszerek között szerepelt, azért alakult a ki a gyógyszertárakban az édességkészítés.

Ugrás a lap tetejéreUgrás a lap tetejére